ATM’ye Kart Nasıl Takılır? Nasıl Yerleştirilir? (TÜM BANKALAR)

ATM’ye kart nasıl takılır, kart ATM’ye nasıl yerleştirilir? Tüm bankalarda ATM’ye kart takma konusunda bilmeniz gereken bazı detaylar bulunmaktadır. Öncelikle banka kartının geçerli olması yani aktif olarak kullanımda olması gerekir. Türkiye’de faaliyet gösteren bankaların ATM’lerine kredi kartları ve banka kartları takılabilir. Bankacılık sektöründeki kamu ve özel bankaların ayrımı olmadan tüm bankalarda ATM’lere kart takılıp pek çok bankacılık işlemi gerçekleştirilebilir.

ATM’ye kart takarken doğru bir şekilde kartınızı yerleştirmelisiniz. Genellikle hesaptan para çekme veya hesaba para yatırma süreçlerinde kullanılan ATM’ye kart takma işleminde dikkat edilmesi gereken detaylar vardır. Bankanın belirlediği koşullarda ATM’ye kart takılmazsa, ATM’ler kartı yutabilir veya kartta çeşitli deformasyonlar görülebilir. ATM’ye kart yerleştirmenin doğru yöntemlerini bu sayfada bulabilirsiniz.

ATM’ye Kart Nasıl Takılır?

Banka ATM’lerine kart takma işleminde öncelikle kredi kartı veya banka kartının aktif olarak kullanımda olduğuna dikkat edilmelidir. ATM’ye kart yerleştirken kullanımdaki bu kartı ATM’ye takarken doğru yüzünün üstte olmasına özen gösterilmelidir.

ATM’ye kart nasıl yerleştirilir? Türkiye’de ve yurt dışında faaliyet gösteren tüm bankaların kredi ve banka kartlarında kartın hangi yönde ATM’ye takılacağını gösteren ok bulunur. Bu ok yönünde kredi veya debit kartı ATM’nin kart okuma gözüne yerleştirmek gerekir. Bu süreçte ATM’ye kart takarken yerine getirmeniz gereken işlemler şu şekilde özetleyebiliriz.

Kartınızı ATM’ye doğru yerleştirmek için şunlara unutmayın;

  • ATM’nin sorunsuz bir şekilde çalıştığından emin olun. 
  • Ortak ATM’lerde işlem yapsanız bile kendi bankanızın ATM’sini tercih edin.
  • Kendi bankanızın ATM’si yoksa ortak ATM’leri kullanabilirsiniz. 
  • ATM’nin kart okuma gözünde herhangi bir deformasyon olmadığından emin olduktan sonra kart takmak için ışığın yanmasını bekleyin. 
  • Kart okuma ışığının yanmasının ardından kredi veya debit yani banka kartınızı ok yönünde ATM’ye sokun.
  • İşlemi doğru şekilde yapmanız halinde ATM kartınızı çekerek şifre işlemlerini başlatacaktır. 

Görüldüğü üzere ATM’lerde kredi veya banka kartı takılması bu kadar kolaydır. Yurt dışında olduğu gibi ülkemizde faaliyet gösteren bütün bankalarda da ATM’lerde işlem yaparken kart bu şekilde takılır.

ATM’ye kart yerleştirmeden önce ATM’nin sorunsuz bir şekilde çalışıyor olmasına dikkat ettikten sonra tüm hesaptan para çekme veya hesaba para yatırma, kredi kartı borcu ödeme, kredi borcunu ödeme işlemlerini bu ATM’lerde yapabilirsiniz. 

Tüm Bankalarda ATM Kartı Nasıl Kullanılır?

ATM’den kartla hangi işlemleri yapabilirim? Bankalarda ATM kartı kullanımı konusunda iki farklı seçenek vardır. Bankaların bireysel kullanıcısı olan müşterilerine vermiş olduğu kartlar hem kredi kartı hem de banka hesap kartı olabilir. Her iki kart türü de ATM’lerde para yatırma, para çekme, hesaba para gönderme, ödeme işlemleri ve havale işlemleri gibi bankacılık hizmetlerinde kullanılabilir.

ATM’ye kartınızı takarak banka veya kredi kartı kullanarak ayrıca acil nakit ihtiyacı olan durumlarda da hızlı çözümlere ulaşılabilir. Hangi banka olduğu fark etmeksizin bankalarda ATM kartı kullanımında şu işlemleri rahatlıkla yerine getirebilirsiniz: 

ATM’den kartla yapabileceğiniz işlemler şunlardır;

  • Hesaba para yatırma 
  • Hesap hareketleri 
  • Bakiye bilgi sorgulama 
  • IBAN sorgulama 
  • Havale 
  • Kredi kartı borcu ödeme
  • Kayıtlı EFT işlemleri 
  • Hesaptan döviz alış satış 
  • Hesaptan altın alış satış 
  • Kur bilgileri 
  • Şifre değiştirme 
  • Fatura ödemeleri 
  • Motorlu taşıtlar vergisi ödemeleri 
  • Taksitli nakit avans 
  • Kredi başvuru işlemleri 

ATM’den kredi borcu ödeme ve yukarıda listelediğimiz gibi pek çok bankacılık işlemini banka ATM’leri kullanarak yapabilirsiniz. Günümüzde bankalar müşterilerine büyük kolaylık sağlamak için pek çok önemli bankacılık hizmetlerini ATM’lere taşımaktadır. Bu sayede müşteriler yoğunluk olan banka şubelerinde sıra beklemek yerine hemen ATM’leri kullanarak kısa sürede istedikleri bankacılık işlemlerini yerine getirebilmektedir. 

YouTube video
ATM’Ye Kart Nasıl Yerleştirilir?

Bankamatikten kartla para çekme veya yatırma konusunda yukarıdaki videoyu izleyerek fikir sahibi olabilirsiniz.

ATM’den Kartla Para Nasıl Çekilir?

Banka ATM’sinden para çekimi yaparken tıpkı diğer bankacılık işlemlerinde olduğu gibi hesap kartını düzgün bir şekilde makineye takmak gerekir. Makinenin kartı çekmesi ve okumasından sonra kart sahibinden şifre bilgileri talep edilir. Şifrenin onaylanmasının ardından yapılacak bankacılık işleminin seçilmesi istenir. Bu aşamada banka ATM’sini kullanarak hesaptan para çekmek isteyenler menüde yer alan “Para Çekme” kısmını işaretleyebilir. Bu butonu seçen banka müşterileri kullandıkları hesaplardan birini seçerek banka ATM’sinden Türk lirası veya döviz cinsinde para çekimi yapabilirler. Geniş bir kullanıcı kitlesi bulunan banka ATM’lerinde para çekme işlemi son derece hızlı ve pratik bir şekilde yapılır. 

Bazı durumlarda ATM’den kartla para çekerken yeterli para yok uyarası alabilirsiniz. Ancak banka ATM’si kasasında yeterli miktarda para bulunmuyorsa, ATM’size bu parayı vermeyebilir. Genellikle bu durumlarda çekmek istediğiniz tutardan daha az miktarda para verilebileceğine dair bir uyarı ile karşılaşırsınız. Örneğin banka ATM’si kullanarak 1000 TL nakit para çekmek istiyorsanız ve ATM kasasında bu kadar bakiye yoksa işleminiz yarım kalacaktır. Tam bu sırada banka ATM’si ekranında bu kadar para verilemeyeceğine dair bir uyarı yazısı çıkar.

Bunun akabinde müşteriyi mağdur etmemek için 1000 TL yerine çekebileceğiniz tutar: 700 TL gibi bir ibare ile karşılaşabilirsiniz. Böylelikle banka ATM’sinin kasasındaki miktara göre çekim yapabilir veya para çekme işlemini iptal ederek kartınızı ATM’den çıkarabilirsiniz. Bazı durumlarda da müşteriye hiç para verilmez ve yakında bulunan ATM’lerin konumları gösterilir.

Kartımla Farklı ATM’den Para Çekebilir Miyim?

ATM’den kredi borcunu başka bankanın ATM’sinden ödeyebilir miyim? Başka ATM’den para çekimi yapabilmek için müşterisi olduğunuz bankanın anlaşmalı olduğu banka şubeleri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir.

Ortak ATM’den para çekerken ücret alınır mı? Genellikle AVM ve benzeri kalabalık ortamlarda bulunan ATM’ler “Ortak ATM” adıyla hizmete açılır. Bu makinelerden “Tüm bankaların ortak ATM’si” olduğu için hemen hemen bütün banka müşterileri kartlarını kullanarak para çekimi yapabilir. Ücretsiz ortak ATM’leri aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Ücretsiz ortak ATM kullanan devlet bankaları şunlardır;

  • Ziraat Bankası
  • Vakıfbank
  • Halkbank
  • Ziraat Katılım Bankası
  • Vakıf Katılım Bankası
  • PTT Bank
  • Emlak Yatırım

Ücretsiz ortak ATM kullanan özel bankalar şöyledir;

  • Fibabanka ile İş Bankası
  • QNB Finansbank, TEB ve Denizbank
  • İş Bankası, Akbank, ING Bank

Başka bankadan kredi kartı borcu ödeme yapabilir miyim? Öte yandan 2 banka arasında yapılan anlaşma gereği, aylık belirli limitler halinde diğer bankanın ATM’sinden ücretsiz bir şekilde para çekme ve yatırma işlemi yapılabilir. Bunun dışında farklı ATM’den yapılan para çekme işlemlerinde çekilen tutara göre belirli oranda komisyon ücreti kesilir. 

ATM Kartı Neden Yutar?

ATM’nin kart yutması belirli tehlike anında sık karşılaşılan bir durumdur. Örneğin bankamatik veya kredi kartı şifresinin 3 defa yanlış girilmesi, borç yüzünden kartın iptal edilmesi veya kartın son kullanma tarihinin geçmesi durumunda ATM kartı yutmaktadır. Banka müşterileri ATM’ye kart takma sürecinde bu detaylara dikkat etmelidir. ATM kartı geri veriyor veya bankamatik ATM kartınızı yuttuysa nasıl alabileceğinizi detaylarına şuradan ulaşabilirsiniz.

İçeriğimizde tüm bankalar için ATM’ye kart nasıl takılır, doğru kart yerleştirme için nelere dikkat etmeniz gerektiğini sizin için paylaştık. ATM kart takma ile ilgili merak ettiklerini yorum yaparak sorabilirsiniz.

Özge Biricik

Merhabalar, Ben Özge Biricik. Bu websitesinde editör olarak yararlı olacağını düşündüğüm finans, ekonomi ve paraya dair tüm alanlarla ilgili olarak uzmanlık alanlarımla ilgili bilgi ve derlemelerimi sizlerle paylaşacağım. Ayrıca para kazanma, para tasarrufu, taksitle alışveriş imkanları ve alışveriş deneyimlerimi yazıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir