Banka Batarsa Param Ne Olur? Devlet Garantisi Ne Kadar?

Banka batarsa param ne olur sorusu pek çok kişinin aklına gelen bir problemdir. Batan bir banka, müşterisinin bir miktar para çekmesine imkan verebilir. Devlet de bu noktada batan banka müşterileri için 150 bin TL gibi bir tutar belirler. Bu miktarın aşağısında kalan paralarını vatandaşlar sorunsuz bir şekilde alabilir. Ancak bu rakamın üzerinde parası bulunanlar ise sadece 150 bin TL’lik kısmını alabilme hakkına sahiptir. Buna göre batan bankadan para almak mümkündür.

Banka batarsa kiralık kasa ne olur? Devlet garantisi ne kadar karşılanıyor sorularını sizin için araştırdık. Devlet bankası veya özel bankalar için batma durumunda neler yapılabileceğini sizlerle paylaşacağız. Özellikle son dönemde kiralık kasa ile değerli eşyalarını bankalarda bulunduranların merak ettiği konuların başında geliyor. Vadeli veya vadesiz TL, Euro, Dolar banka hesabında mevduat sahibi olanların merak ettiği banka batarsa hesaptaki param ne olur sorularını cevaplayacağız.

Banka Batarsa Param Ne Olur?

Batan bankadan para nasıl alınır? Mevduatınızın bulunduğu banka ticari işleyişini sürdüremez ve iflas ederse devlet tarafından güvenceye alınan miktar kadarı mevduat sahibine ödenir. Bankadaki mevduatın ne kadarı devlet garantisinde? Bu durumda birçok kişi bankadaki paranın ne kadarı devlet güvencesinde sorusunu soruyor.

Batan bankadan para almak için bilinmesi gerekenler şu şekildedir:

  • Batan bankadan devlet desteği tutarınca para geri alınabilir.
  • Batan bankada misal olarak 400 bin TL’lik bir paranız var ise bankanın batması durumunda bu paranın sadece 150 bin TL’lik bir kısmını alınabilir. Geriye kalan ücret alınamaz. Bu durum hem özel hem de devlet bankaları açısından aynı şartlarla sunulur.

Banka batarsa kiralık kasa ne olur sorusunun cevabıda aynı şekilde devlet güvencesinde belirlenen tutar kadar para alınır. Döviz mevduatında ise devlet güvencesi aynı şekilde 150.000 TL olarak belirlenmiştir.

Hangi Bankalar Devlet Güvencesinde?

Devlet güvencesinde olan bankaları merak ediyorsanız öncelikle Türkiye’de hizmet veren kredi hizmeti sağlayan bankalar banka mevduat devlet güvencesi altındadır. Yasal olarak bankacılık hizmeti veren tüm bankaları devlet güvencesi altındadır. Mevduat güvence limitini yukarıdan öğrenebilirsiniz.

Devlet güvencesi olan bankalar;

  • Ziraat Bankası
  • Vakıfbank
  • Halk Bankası
  • Garanti Bankası
  • Akbank
  • ING Bank
  • TEB
  • QNB Finansbank
  • Enpara.com
  • Türkiye Finans
  • Yapı Kredi
  • İş Bankası
  • HSBC
  • Alternatif Bank
  • Aktif Bank
  • Odeabank
  • Şekerbank
  • Albaraka Türk
  • Kuveyt Türk

Ayrıca diğer TBB onaylı ülkemizde hizmet veren bankalar devlet mevduat güvencesi altındadır.

Banka Batarsa Hazine Bonosu’ndan Alınan Para Ne Olur?

Hazine Banosu ile ilgili bilinmesi gerekenler şu şekildedir: 

  • Hazine Müsteşarlığı tarafından ihraç edilen Devlet İç Borçlanma Senetleri’nden vadesi bir yıldan uzun olanlar Devlet Tahvili, vadesi bir yıldan kısa olanlar Hazine Bonosu olarak adlandırılır.
  • Hazine bonoları yatırım avantajları nedeniyle geniş ilgi görür.
  • Merkez Bankası, bankalar, para piyasası fonları, yatırım fonları ve ortaklıkları, kurumsal yatırımcılar, şirketler, yerel yönetimler ve bireysel yatırımcılar hazine bonosu müşterileridir.
  • Hazine bonosu için devlet garantisi vardır.
  • Hazine bonosu devlet tarafından bankalar aracılığıyla verilir. Burada banka sadece aracıdır. Batan bankadan para almak olası bir durumdur.

Banka Batarsa Kredi Kartı Borcu Silinir Mi?

Banka batarsa kredi kartı borcu ne olur sorusu pek çok kişiyi düşündüren bir olgudur. Banka battığı takdirde eğer o bankaya kredi kartı borcunuz varsa kurulacak olan bir kurul tarafından borcunuz tahsil edilir. Resmi Gazete’de yer alan sigortaya tabi mevduat ve katılım fonları ile TMSF’ce tahsil olunacak primlere dair yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, tasarruf mevduatı hesaplarının anaparaları ile bu hesaplara ilişkin faiz reeskontları toplamının ve katılma hesapları birim hesap değerlerinin ve özel cari hesapların her bir gerçek kişi için 150.000 TL’ye kadar olan kısmı sigorta kapsamında olur. Buna göre söz konusu borç da tahsil edilir.

Banka Batarsa Kredi Borcum Ne Olur?

Konut kredisi çektiğim banka batarsa ne olur ve ihtiyaç kredisi borcum silinir mi? Banka batarsa kredi borcunuz silinmez. Banka battığında kurulacak olan bir kurul ile birlikte bankanın alacaklı borçları tahsil edilmek üzere borçlulara bildirim yapılır. Banka iflas ettiğinde dahi varsa kalan borçlarıyla krediler ödenecektir.

Banka Batarsa Yatırım Fonu Ne Olur?

Banka iflas ederse daha önce birikim yaptığınız yatırım fonu için yatırım tazmin kurumu devreye girer. Yatırım tazmin kurumu, yatırım fonlarının batması durumu mevduat hesabından biraz daha farklıdır. Yatırım fonlarında hissesi alınan şirketin bilinçli şekilde kötü yönetilerek yatırımcılarını zarara uğratması durumunda “Yatırım Tazmin Tutarı” olarak her yıl güncellenen miktar garanti altındadır. Azami tazmin tutarı bu yıl için 237.643 TL’dir.

Banka Batarsa Altın Hesabı Ne Olur?

Bankalardaki altın hesapları devlet güvencesinde mi? Altın mevduatınızı sakladığınız banka batarsa altın hesabı TL, Dolar, Euro mevduat güvenceleri gibi limitli olarak devlet garantisi altındadır. Banka battığında altın bulunan hesabınızın karşılığı merkez bankası kurlarına göre güncel mevduat limiti tutarınca ödenir.

Banka Batarsa Sigorta İşlemleri Geçerli Olur Mu?

Banka batarsa sigorta işlemleri ile hareket edilir. Bankaların, yönetmeliğin 3 numaralı ekinde yer alan risk faktörlerinin tanımları ile bu tanımlara göre hesaplanacak değerlere ilişkin puanlamaları esas alınarak belirlenecek prim oranlarında değişikliğe gidilir. Bu kapsamda A, B, C ve D prim kategorileri için öngörülen prim oranları 4 puan artırılarak; A kategorisi için on binde 11’den 15’e, B kategorisi için 13’ten 17’ye, C kategorisi için 15’ten 19’a ve D kategorisi için de 19’dan 23’e çıkarılır. Değişiklikle, bankalara, hesapların sigortalanmasına ilişkin olarak uygulanan, söz konusu sigortayı şubelerde yazılı olarak ilan etme yükümlülüğü, “dijital ekranları” da içerecek şekilde genişletilir. Buna göre herhangi bir problem karşısında sigortalama ile mağduriyetlerin önüne geçilir.

YouTube video
Banka Batarsa Parama Ne Olur? Mevduat Sigortası Nedir?

Banka Batarsa BES Ne Olur?

Bireysel emeklilikte banka batarsa ne olur? Özel veya devlet bankası battığında bireysel emeklilik sisteminde biriken paraya ne olacağı merak ediliyor. Bireysel emeklilik sisteminde bulunan birikimlerinizle ilgili bankanın batmasına karşı devlet tarafından güvencelidir.

Banka batarsa BES yatırımları ile ilgili bilinmesi gerekenler şu şekildedir:

  • BES sistemleri banka tarafından güvencelidir.
  • Bankalar bu işlem için İstanbul Takas ve Saklama Bankası ile sözleşme yapar.
  • Batan bir bankadan bireysel emeklilik yapan kişiler takas ile emekliliklerine başka banka üzerinden devam edebilir.

Tüm bu değerlendirmelere göre banka batarsa param ne olur sorunu cevaplamamız gerekirse batan bankadan para almak yasal kurallar çerçevesinde gerçekleşebilir.

Banka batarsa param ne olur, bankadaki paranın ne kadarı devlet güvencesinde sorularınızı bu içeriğimizde sizinle paylaştık. TMSF mevduat güvencesi hakkında merak ettiklerinizi yorum kısmından sorabilirsiniz.

Özge Biricik

Merhabalar, Ben Özge Biricik. Bu websitesinde editör olarak yararlı olacağını düşündüğüm finans, ekonomi ve paraya dair tüm alanlarla ilgili olarak uzmanlık alanlarımla ilgili bilgi ve derlemelerimi sizlerle paylaşacağım. Ayrıca para kazanma, para tasarrufu, taksitle alışveriş imkanları ve alışveriş deneyimlerimi yazıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir