Çek Karşılığı Kredi Kullanımı • İskonto İştira Kredisi Veren Bankalar

Çek karşılığı kredi kullanımı, son yıllarda işletme bankacılığı alanında yaygınlaşan finansman yöntemlerinden biridir. Eğer şahıs firmanız ya da ticari bir şirketiniz varsa müşterilerinizden aldığınız çekleri bankaya teminat olarak verebilir, bu teminat karşılığında kredi imkânlarından yararlanabilirsiniz. İskonto iştira kredisi olarak da bilinen çeke karşılık kredi türünün tüm detaylarını sizinle paylaşacağız. Çekini nakite çevirmek isteyen işletme ve firmaların nakit ihtiyaçlarını çözümlemek için iskonto kredisi avantajlarını detaylarını öğrenebilir.

Çek karşılığı iskonto kredisi hesaplaması faiz oranları karşılaştırılarak kolayca yapılabilir. Çeke karşılık kredi veren bankaların şartlarına uyan müşterilere uygun faizli kredi imkanları sunulabiliyor. Bu içeriğimizde sizlere çek karşılığı kredi kullanımı nasıl olur? Çek karşılığı kredi veren bankalar hangileri? Çek karşılığı kredi şartları nelerdir? gibi merak edilen soruların cevaplarını sunacağız

Çek Karşılığı Kredi Nedir?

Çek karşılığı kredi nedir? sorusunu bu finansman türünü daha iyi anlayabilmeniz adına örneklerle ve detaylı şekilde anlatacağız. Diyelim ki şahıs firmanız var ya da ticari bir firmaya ortaklığınız bulunuyor. Ürün ve hizmetleriniz karşılığında müşterilerinizden çek alıyor olabilirsiniz. Bilindiği üzere çeklerin üzerinde yer alan vade tarihinden önce bankadan tahsil edilmeleri standart uygulamalar çerçevesinde mümkün değil. Bu çekleri ancak faktöring şirketleri vasıtasıyla ya da bankaların faktöring iştirakleri aracılığıyla vadesinden önce bozdurabiliyorsunuz. Faktöring kırım oranlarının yüksek olması da bu işin zahmetli ve masraflı olmasına sebep olmakta.

Çekin vadesi gelmeden önce bozdurmak firmalar açısından ekstra masraf teşkil etmekte. Faktöring şirketlerine ödeyeceğiniz komisyon, çekin güvenilirliğine göre çok üst seviyelere kadar ulaşabilmekte. Çeki bankaya verip kredi kullanmak ise buna nazaran çok daha mantıklı görünüyor. Kredi limitinizin olduğu bankadan müşteri çekli kredi limiti açılmasını talep edebilirsiniz. Birçok banka, kredi çalışması yaptığı müşterilere çek karşılığı da limit açmakta ya da diğer kredileri çek teminatı ile münakale edebilmekte. Örneğin; bankada gayrimenkul ipoteği karşılığı limitiniz varsa, bankanın münakale şartlarına göre gayrimenkul ipoteği yerine çek teminatı verebiliyorsunuz. İskonto iştira kredisi oranları ve hangi bankalardan alabileceğinizi aşağıdan bulabilirsiniz.

Çek Karşılığı Kredi Şartları Nelerdir?

Çek karşılığı kredi kimler alabilir? sorusunu açıkladıktan sonra bir de çek karşılığı kredi şartları nelerdir? sorusuna bir göz atalım. Çek karşılığı kredi kullanabilmeniz için bankaya teminat olarak sunacağınız çeklerin bazı şartları sağlaması gerekir. Her şeyden önce çek keşidecisinin çek ödeme performansı, çeklerinin teminata alınması için yeterli olmalı. Son 1 yıl içerisinde çokça çeki karşılıksız çıkan bir firmanın çeklerinin banka tarafından teminat olarak kabul edilmeyeceği aşikâr. Uzun zaman önce yazılan çekler ise kapsam dışında bırakılabiliyor. Çeki karşılıksız çıktıktan sonra yasal süreler zarfında ödenen firmaların sonraki çeklerinin ödenmesinde bir sorun olmadıysa birkaç yıl sonra teminata kabul edilmesi muhtemel.

Bankalar, teminata çek alırken çekin tutarına ve vadesine de dikkat ederler. Genellikle 9-10 aydan daha uzun vadeli çekler, teminat olarak kabul edilmemektedir. Elbette burada inisiyatif teminata çek alan bankadadır. Eğer banka ile uzun süreli bir çalışmanız ya da söz konusu bankada itibarınız söz konusuysa daha uzun vadeli çeklerin teminata alınması mümkündür. Bankalar, 9-10 aydan uzun vadeli çekleri yalnızca güvendikleri ya da verimli gördükleri müşterileri için teminata kabul ederler.

Tutar da en az vade kadar önemli olmakla beraber genellikle 250.000 TL’den yüksek meblağlı çekler teminata kabul edilmez. Aynı firmaya ait birden fazla çekin toplamda 250.000 TL’yi geçmesi de banka açısından risk teşkil etmektedir. Bankalar, teminata alacakları çeklerle alakalı firma çeşitliliğini tercih ederler. Örneğin; A firmasına ait 250.000 TL’lik tek bir çektense A firmasına ait 50.000 TL, B firmasına ait 50.000 TL, C firmasına ait 100.000 TL ve D firmasına ait 50.000 TL tutarındaki çeklerin teminata alınması bankanın daha çok istediği bir yöntemdir. Tek kişiye ait toplu tutarlar banka tarafından risk olarak görülür. Bazı bankalar 250.000 TL olan bu sınırı 500.000 TL’ye kadar çıkarabilmektedirler.

Vadede olduğu gibi tutarda da inisiyatif bankadadır. Eğer çeki teminata alınacak firmanın ticari kredi performansı yüksekse, herkes tarafından bilinen ve güvenilir bir firmaysa, çek ödemelerinde şu ana kadar bir sorun yaşanmamışsa, yakın zamanda o tutarlarda çek ödemeleri olmuşsa, müşteriye bağlı olmak kaydıyla o firmanın çekleri teminata alınabilir. Banka, elbette böyle bir riske her müşteri için girmeyecek ve bu bağlamda seçici davranacaktır. Eğer firmanızın banka ile uzun süreli bir çalışması söz konusuysa yüksek tutarlı çekleriniz de banka tarafından teminata alınabilir.

Keşidecinin ödeme sayısı ve ödediği çek tutarları da teminat şartları arasında önemli bir yer tutar. Örneğin; yeni çek kullanmaya başlamış ve yalnızca birkaç çeki ödenmiş bir firmanın çeki banka tarafından kabul görmeyebilir. Benzer şekilde şimdiye kadar 100.000 TL’den fazla tek bir çek ödememiş olan firmanın 200.000 TL’lik çeki de banka tarafından kabul görmeyebilir. Zira burada firma standart ödeme tutarının üzerine çıkmıştır. Bu durum banka tarafından risk teşkil edebileceğinden diğer çekleri vadesinde ödenmiş olsa da anormal tutardaki bir çeki kabul görmeyebilir.

Çek Karşılığı Kredi Veren Bankalar Hangileri?

Çek karşılığı kredi veren bankalar listesini sizinle paylaşacağız. Çek teminatlı kredi hem müşteriler hem de bankalar açısından değerli bir finansman türüdür. Müşteriler çekin vadesini beklemeden işletmelerin ihtiyaçlarını giderebilirler. Bankalar ise müşterilerine verdikleri kredi karşılığında teminat almaları sebebiyle daha sağlam bir finansman stratejisi belirlemiş olurlar.

Çek karşılığı iskonto kredi veren bankalar şunlardır;

  • Yapı Kredi Bankası
  • Garanti Bankası
  • Türkiye İş Bankası
  • Ziraat Bankası
  • Vakıfbank
  • Halkbank
  • Kuveyt Türk
  • Albaraka Türk

Çek karşılığı kredi veren bankalar denince araştırma sonucunda başlıca yukarıda listelediğimiz bankalar geliyor. Çek karşılığı kredi, günümüzde sıkça kullanılmakta ve kredi hacminde önemli bir kısmı meydana getirmekte. Elbette diğer bankalar da müşterilerinden aldıkları çeke karşılık kredi imkânı sağlayabilmekte. Ne var ki saydığımız bu bankaların sistemleri çek teminatlı kredi için daha uygun durumda. Bu bankalara teminat olarak verebileceğiniz çekler karşılığında kredi kullanabilirsiniz. Böylece çekin vadesini beklemenize ve ödeme akışınızı bu tarihlere göre ayarlamanıza gerek kalmaz. Çek karşılığı kredi faiz oranları güncel olarak değişkenlik gösterebildiği için bankadan en uygun faiz oranlarını ihtiyaç durumunda öğrenmeniz doğru olacaktır.

Çek Karşılığı Kredi Kullanımı Nasıl Olur?

Çek karşılığı iskonto kredisi nasıl alınır? sorusunu adım adım yanıtlamayı tercih ediyoruz. Bu finansman türünden yararlanabilmek için bankada az önce de sözünü ettiğimiz üzere yeterli limitiniz olmalıdır. Eğer bankalarda limitiniz yoksa yeni bir kredi başvurusu için bankaya gidebilir ve limit çalışması yapılmasını talep edebilirsiniz. Banka, firmanıza hesap açıp mali evraklarınızı alacaktır. Diğer bankalardaki limitleriniz, mali veri gücünüz, firmanızın sahip olduğu varlıklar, genel kredi derecesi gibi etkenler de göz önüne alınarak size bir limit tahsis edilecektir. Bu limit teminatsız olabileceği gibi teminat karşılığında da açılabilir. Teminat olarak müşteri çeklerini sunacağınızı önceden bildirmeniz halinde çek teminatlı limit açılmasını sağlayabilirsiniz.

Çek teminatlı kredi limiti tahsis edildikten sonra kredi için teminat olarak sunacağınız çeklerin görüntüsünü banka ile paylaşmanız gerekir. Banka, istihbarat çalışması sonrasında hangi çekleri kabul edip hangilerini etmeyeceğini size bildirecektir. Kabul edilen çekleri bankaya ibraz etmeniz durumunda bu çekler karşılığında kullanabileceğiniz limit, bankadaki müşteri temsilcisi tarafından size iletilir. Burada tahsis şartları da son derece önemlidir. 1’e 1 çek karşılığı limit açıldıysa çek tutarı kadar kredi kullanma şansına sahip olursunuz. Eğer size daha iyi bir limit açıldıysa çek tutarının 2 ya da 3 katına kadar da kredi kullanmanız mümkündür. İlk defa çek karşılığı limit açılırsa 1’den büyük bir marj da uygulanabilir. Örneğin; 1’e 1,5 marj uygulanırsa kullanacağınız kredinin en az 1,5 katı kadar çek teminata vermelisiniz.

Elinizdeki çekleri bankaya ibraz etmek kaydıyla bankanın kredi hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Dilerseniz ödeme tarihlerinizi çeklerin vadesine göre ayarlayabilirsiniz. Bilindiği üzere çekler banka tarafından takastan sorulur ve çekin keşideci tarafından ödenmesi halinde parası hesaba geçer.

Kredi için ödeme planı belirlenirken ödeme tarihinin çek vadesinden birkaç gün sonraya konulması önemlidir. Örneğin; çekinizin vadesi 15.12.2021 ise ödeme planı en erken 16.12.2021 tarihinde olmalıdır. Hatta bu tarih daha da ileri bir tarih olabilir. Çünkü çekin karşılıksız çıkması halinde kredi ödemenizi kendiniz yapabilmek adına yeterli zamana sahip olmalısınız. Aksi taktirde kredi ödemenizi yapamadığınız için temerrüde düşebilirsiniz. Hesaplamalarda hafta sonu tarihlerini atlamak da son derece önemlidir. Vadesi hafta sonuna denk gelen çekler, vadeyi takip eden ilk iş günü takastan sorulacak ve o tarihte ödenecektir.

Çek teminatlı kredi kullanırken ödeme planını çeklere göre oluşturmama şansına da sahipsiniz. Dilerseniz eşit taksitli ya da 3 ayda bir ödemeli kredi de kullanabilirsiniz. Eğer kredi kararınızda aksi bir durum varsa müşteri temsilciniz bunun mümkün olmadığını zaten bildirecektir. Normal şartlar altında ödeme planı banka görevlisi ve müşteri tarafından ortak bir kararla oluşturulur ve kredi kullandırılmadan önce müşteriden mutlaka onay alınır. Kredinizi kullanmadan önce bankadan örnek ödeme planı isteyerek planı inceleyebilirsiniz. Uygun görmeniz halinde örnek ödeme planının imzalı bir örneğini bankaya iletmeniz yeterli olacaktır.

Sizin için çek teminatlı kredi şartlarını, çek karşılığı iskonto kredisi veren bankaları derledik. Bankaların kredi kampanyaları ile ilgili tüm içeriklere buradan ulaşabilirsiniz.

Özge Biricik

Merhabalar, Ben Özge Biricik. Bu websitesinde editör olarak yararlı olacağını düşündüğüm finans, ekonomi ve paraya dair tüm alanlarla ilgili olarak uzmanlık alanlarımla ilgili bilgi ve derlemelerimi sizlerle paylaşacağım. Ayrıca para kazanma, para tasarrufu, taksitle alışveriş imkanları ve alışveriş deneyimlerimi yazıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir