Ölen Kişinin Banka Hesabı Sorgulama Para Çekme Nasıl Yapılır?

Ölen kişinin banka hesabı sorgulama, banka hesapları nasıl öğrenilir? Yakını vefat eden birçok kişinin araştırdığı ve merak ettiği bir konu olan ölen kişinin banka hesabı ne olur sorusunu cevaplayacağız. Ölen kişinin ailesi tarafından bilinen veya bazı durumlarda bilinmeyen banka hesapları olabilir. Ölen kişinin bankadaki parası nasıl alınır nereye başvurmalıyım? Tüm bu işlemler için resmi ve yasal varis olmanız gerekiyor. Ölen kişinin birinci derece yakını ve resmi olarak mirasın kaldığı kişiler bu işlemleri yapabilir. Bankada miras kalan para nasıl alınır T.C ile miras sorgulama yollarını sizin için araştırdık.

Ölen kişinin banka hesabından para çekme işlemi nasıl yapılır? Aynı zamanda ölen kişinin banka hesaplarında para da olabilir. Yakınları olarak ölen kişinin banka hesaplarındaki parayı nasıl alabileceğinizi ve kimlerin yasal olarak hesaptaki parayı çekebileceği hakkında bilgi vereceğiz. Bu işlemler için yapmanız gereken resmi başvurular bulunmaktadır. Ölen kişinin banka hesabından direkt para çekmeniz mümkün değildir. Ölen kişinin bankada ki parası nasıl bulunur aşağıda öğrenebilirsiniz.

Babamın mal varlığını nasıl öğrenebilirim ve nereden öğrenebilirim? Vefat eden anne ya da babanın ölümünün ardından, o kişilerin mal varlığını öğrenmek, miras paylaşımı ve kişinin alabileceği miras miktarı hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamaktadır. Kişinin babasının mal varlığını öğrenebilmesi için, noterlerden sulh mahkemelerine kadar hizmet veren pek çok kurumdan birine danışması gerekmektedir. Babamın mal varlığını nereden öğrenebilirim sorusunu soran kişiler için T.C ile E-Devlet üzerinden mal varlığı sorgulama işlemleri hakkında detayları paylaşacağız. T.C ile mal varlığı öğrenme işlemi için yazının devamını okuyun.

Ölen Kişinin Banka Hesabı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Ölen kişinin bankada parası var mı nasıl öğrenilir? Ailenizden biri öldüğünde varsa banka hesaplarındaki parayı nasıl çekebilirsiniz? Ölen kişinin banka hesaplarında bulunan parayı veraset ilamı ile çekebilirsiniz. Ölen kişinin banka hesapları nasıl öğrenilir sorusu soruluyor.

E-Devlet üzerinden T.C Kimlik no ile banka hesabı sorgulama nasıl yapılır? Eğer ölen yakınınızın banka hesaplarını öğrenmek ve sorgulamak istiyorsanız öncelikle veraset ilamı ile Türkiye Bankalar Birliğine başvurmanız gerekiyor. Bankalar Birliğine başvurduktan ve ölen kişinin banka hesaplarını sorguladıktan sonra ise resmi olarak banka hesabındaki parayı çekebilirsiniz.

Ölen Kişinin Banka Hesabındaki Para Nasıl Alınır?

Ölen kişinin bankamatik kartından para çekilir mi? Öncelikle resmi olarak yasal mirasçı olduğu kanıtlamanız ve yasal bir şekilde parayı çekmeniz gerekiyor. Yasal prosedürleri yerine getirmeden vefat eden kişinin banka hesabındaki parasını çekmek suçtur ve cezası vardır. Ölen kişinin yasal mirasçısı olmanız halinde veraset ilamı çıkarabilirsiniz.

Ölen kişinin bankadaki parasını çekmek için veraset ilamı ile birlikte diğer yasal mirasçılara da vekalet verebilirsiniz. Noter aracılığıyla ölen kişinin yasal mirasçısı olan diğer bir kişiye vekalet vermenin ücreti ise 200-550 TL arasında değişmektedir. Ölen kişinin hangi bankada hesabı bulunduğuna dair resmi bilgi aldıysanız bu bankalara vekalet ile birlikte giderek banka hesabındaki parayı çekebilirsiniz.

Bankada Miras Kalan Para Nasıl Alınır?

Vefat eden kişinin bankada miras kalan para nasıl alınacağı ile ilgili merak edilen sorular bulunuyor. Bu konu hakkında en doğru ve net bilgiyi hukuk bürolarından avukatlardan öğrenebilirsiniz. Av. Cemalettin Gürler’in aşağıdaki video anlatımından ön bilgi sahibi olabilirsiniz. Mirasçıların bankadan parayı nasıl çekeceği hakkında mutlaka konu hakkında uzman avukata başvurulmalıdır.

YouTube video
Ölen Kişinin Bankadaki Parası Nasıl Çekilir?

Ölen Kişinin Bankadaki Parasından Ne Kadar Kesinti Olur?

Bankalar ölen kişinin parasından vergi alır mı? Ölen kişinin parasını çekmek istediğinizde işlem yapmak istediğiniz banka hesaptaki parayı verirken veraset ve intikal vergisini kesebilir. Bu durumu siz önceden çözebilirsiniz. Bunun için vergi dairesine gidip veraset ve intikal vergisini ödemek istediğinizi açıklayıcı bir şekilde anlatıp yardımcı olmalarını isteyebilirsiniz. Veraset ve intikal vergisini ödediğiniz vergi dairesinden ödeme tahsil edildi dekontunu alıp bankaya gitmeniz halinde banka vefat eden yakınınızın hesaptaki parasını kesintisiz ödeyecektir.

Ölen Kişinin Banka Hesabı Nasıl Kapatılır?

Ölen kişinin banka hesabı kapanır mı? Vefat eden kişinin banka hesabı nasıl kapatılır? sorusu soruluyor. Ölüm sonrası banka işlemleri yapılabilir. Ölen kişinin banka hesaplarını kapatmadan önce banka hesaplarını sorgulamanız ve daha sonrasında hesaplarında para bulunuyorsa çekmeniz mantıklı olacaktır. Tüm bu işlemlerden sonra veraset ilamı ile birlikte hesapların bulunduğu bankalara dilekçe ile müracaat ederek hayatını kaybeden kişinin banka hesaplarını kapatabilirsiniz.

Ölen Kişinin Bankadaki Parası Silinir Mi?

Ölen kişinin banka hesabı ne olur? Vefat eden kişinin banka hesaplarında bulunan para 10 yıl süreden sonra TMSF’ye devrolur. Bunun sebebi ise 10 yıl aktif hareket bulunmayan hesapların Türkiye Mevduat Sigorta Fonuna devrolma kanunudur. Yani ölen kişinin bankada miras kalan para zaman aşımı banka hesap hareketlerine göre 10 yıl bir hesapta aktiflik olmazsa bu hesaptaki mevduat silinmekten ziyade TMSF’ye devrolur. Ölen kişinin banka borçları silinir mi? Ancak ölen kişinin borçları için bu kanun geçerli değildir.

Babamın Mal Varlığını Nasıl Öğrenebilirim?

Babamın mal varlığını nereden öğrenebilirim? Üzerime Kayıtlı Mirası Olduğunu Nasıl Öğrenebilirim? Kişinin babasının üstünde bulunan malların neler olduğunu öğrenebilmesinin en hızlı yolu bir noter ile iletişime geçerek işlemlere başlamasıdır. İşlemlere başlanabilmesi için, kişinin bu noterliğe bir veraset ilamı vermesi gerekmektedir. Veraset ilamı çıkaran kişiler, babalarının üzerinde bulunan malların tümünü liste halinde görebilirler.

Babamın banka hesap dökümü hareketlerini görebilir miyim? Veraset ilamı, kişilerin ikamet ettikleri yerlere yakın herhangi bir noterlik ya da Sulh Mahkemesi tarafından kolayca çıkarılabilmektedir. Ancak bu işlemi, sadece vefat eden kişinin birinci dereceden yakınları ya da mirasçıları gerçekleştirebilmektedir. Veraset ilamının çıkabilmesi için, tüm mirasçıların beraber başvuruda bulunması gerekmektedir. Eğer mirasçılar arasında başvuru yapamayacak olan biri varsa, bu kişi diğer başvuru sahiplerine vekalet vererek başvurunun gerçekleştirilmesini sağlayabilir. Noterler aracılığıyla, başvuru ile aynı iş günü içerisinde bitirilebilen işlemler, Sulh Mahkemeleri’nde gerçekleştirilirse, sonuç alınması bir haftayı bulabilmektedir.

Veraset İlamı Ücretli Midir?

Veraset ilamı ücretleri, bu ilamı nereden çıkaracağınıza göre değişiklik göstermektedir. Sulh mahkemeleri kullanılarak çıkarılacak olan ilamlar için çok cüzi miktarda ücret ödenmektedir. 2011 yılına kadar olan sürede, Veraset İlamı almak isteyenler sadece Sulh Mahkemeleri aracılığıyla bu ilanı çıkarabilmekteydiler. Ancak 2011’de yapılan yeni düzenlemeler ile, noterlikler de bu ilamı verebilen kurumların arasına katıldılar.

Veraset ilamı ücreti ne kadar? Veraset ilamı çıkarılmasının ardından, bu ilamı çıkaran kişileri, verilen belgenin de üzerinde görebilecekleri şekilde, yasal olarak da tam mirasçı olarak kabul edilirler. Veraset ilamı ücretleri, çıkarılan notere direk ödeme yoluyla ya da Sulh Mahkemeleri’nde, adliyelerde bulunan veznelere yatırılmak yoluyla ödenebilmektedir. 2020 yılında, noterlikler aracılığıyla Veraset ilamı çıkarmak isteyen kişilerin ödeyecekleri ücret, 136 lira olarak geçmektedir. Her veraset başvurusu için 136 lira alınırken, aynı anda birden çok veraset ilamı çıkarmak isteyen kişiler için ek ücretler ve ödemeler uygulanır.

E-Devlet T.C ile Miras Sorgulaması Nasıl Yapılır?

E-Devlet T.C ile mal varlığı sorgulaması nasıl yapılır? 2019 yılında uygulamaya sokulan e-devlet miras sorgulama uygulaması ile, isteyen herkes kendisine miras kalıp kalmadığını görebilmektedir. Eğer kişiler, e-devlet miras sorgulaması sistemi üzerinden kendilerine miras kaldığını öğrenirlerse, Veraset ve İntikal Vergisi ödemeleri bekleniyor. Bu ödeme için, 240 bin liraya kadar olan miras miktarının yüzde biri isteniyor. E-devlet üzerinden miras sorgulaması yapmak isteyen kişilerin şu yöntemleri izlemesi yeterli:

  • Miras bilgisi sorgulamak isteyen kişilerin, e-devlet resmi internet sitesi üzerinden, kendilerine ait olan T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapmaları gerekmektedir.
  • Giriş yapan kişinin önüne açılan ana sayfa üzerinde bulunan arama butonuna “Veraset ilamı sorgulama” yazması yeterli olacaktır. Kişi bu aramayı yaptıktan sonra, üzerinde herhangi bir miras olup olmadığını detaylı şekilde görebilmektedir.

Redd-i Miras Nasıl Yapılır?

Miras denildiğinde her zaman olumlu bir çağrışım olmakta ve kişilerin üzerine para kalacağı düşünülmektedir. Ancak borcu olan ve vefat eden birinci dereceden yakınlar, miras olarak borç da bırakabilmektedirler. Bu durumda, üzerine borç miras kalan kişiler, redd-i miras yapmazlarsa, bu borçları ödemekle mükellef olacaklardır. Kişiler üzerlerine kalan borçları yine veraset ilamı ile sorgulayabilirler. Veraset ilamı sorgulama sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Mirasın reddi hakkına ancak yasal olarak atanan mirasçılar sahip olabilmektedirler. Mirasın reddi ise ancak miras geçtikten sonra mümkün olabilmektedir. Yasal mirasçılara miras otomatik olarak atanacağı için, yasal mirasçılar istedikleri zaman redd-i miras yapabilmektedirler. Miras bırakan kişi ölmeden önce, mirasçılara redd-i miras hakkı doğmaz. Ancak miras bırakan kişi ölmeden önce de mirastan feragat sözleşmesi yapılabilmektedir.

Reddi miras yapma isteyen mirasçılar, miras bırakan kişinin son ikamet adresinin bulunduğu bölgedeki Sulh mahkemelerine yazılı beyanda bulunmalıdırlar. Redd-i miras beyanı, mirasın tümünü koşulsuz ve şartsız reddetmek üzere yapılır. Mirastan kısmen feragat edilemez.

Redd-i Miras Ne Kadar Sürede Yapılır?

Mirasçı kişilerin redd-i miras yapabilmesi için verilen yasal süre üç ay olarak belirlenmiştir. Mirasın reddedilme süresi üç ay olur, mirasçılar kendilerine miras kaldığını geç bir tarihte öğrendiklerini kanıtlamadıkları sürece, bu tarihler arasında redd-i miras işlemini uygulamazlarsa, mirası kabul etmiş olurlar. Mirasın reddi ile ilgili sürelerin başlangıç tarihleri bazı durumlara göre farklılaşmaktadır. Bu tarihler şöyle ayırt edilebilir:

  • Yasal Mirasçılar İçin: Yasal mirasçıların, mirasçı olarak kabul edilmesi ve mirası kabul etme ya da reddetme süreleri, miras bırakan kişi hayatını kaybettiği zaman başlar. Eğer yasal mirasçılar tarafından, mirasçı oldukları miras bırakan kişinin ölümünden daha geç öğrenildiyse, başlangıç tarihi de ona göre ötelenir. Miras bırakan kişi, yasal mirasçısını ölümüne kadar olan süre iççin mirasından mahrum bırakma kararı aldıysa, bu süre, yasal mirasçının tekrar mirasçı kabul edilmesiyle başlamaktadır.
  • Koruma Önlemi Olarak terekenin Deftere Geçilmesi: Koruma önlemi olarak tereke yazılması şeklinde uygulanan miraslarda, yasal ve atanmış mirasçıların redd-i miras yapma hakları için tanınan süre, konuyla ilgilenen Sulh Mahkemesi hâkimi tarafından mirasçılara bildirildikten sonra başlamaktadır.
  • Atanmış Mirasçılar İçin: Atanmış mirasçılar tarafından da redd-i miras yapılabilmesi için tanınan resmi süre 3 ayla sınırlıdır. Bu süre, ilgili Sulh Mahkemesi hâkimi tarafından Vasiyetname’nin açılması ve atanmış ya da doğal mirasçıların mirasçı oldukları hakkında bilgilendirilmesinin ardından başlamaktadır. Eğer bu sözleşme ile üçüncü kişi atanmışsa, süreç o kişi tarafında da aynı şekilde işletilmektedir.
  • Ret Hakkının Sonradan Gelen Mirasçılara Geçmesi: Kendisine kalan mirası reddedemeden ölen mirasçıya kalan miras, kendi yasal ya da atanmış mirasçılarına geçmektedir. Bu durumda, ölen mirasçının yerine mirasçı olarak geçen kişinin iki adet ayrı ret hakkı bulunmaktadır. Bu kişi hem kendisine kalan mirası hem de kendisine miras bırakan kişiye kalan mirası reddetme hakkına sahiptir. Bu kişi kendisine kalan iki mirası da reddedebileceği gibi, sadece kendine miras bırakan kişiye kalan mirası da reddedebilir. Ancak bu kişilere, kendi mirasını reddedip, kendisine miras bırakan kişiye kalan mirası alma hakkı verilmemiştir. Çünkü kendisine miras bırakan kişiye kalan mirasta aracı, kendisine miras bırakan kişidir.
  • Sürenin Uzatılması ve Yeni Süre Verilmesi: Atanmış ya da yasal mirasçılar, kendilerine bırakılan mirasın ret süresini uzatabilmektedirler. Ancak bunun için beyanda bulunmaları ve kanıtlanabilirliği olan geçerli bir sebepleri olması gerekmektedir.

Yasal Mirasçılar İçin Reddi Miras’ın Sonuçları Nelerdir?

Veraset ilamı yaparak üstlerinde miras olduğunu öğrenen ve bu mirası reddetmek isteyen yasal mirasçılar için bu reddetme işleminin bazı sonuçları olabilmektedir. Yasal mirasçılar için mirası reddetmenin yasal sonuçları şöyle sıralanabilir:

  • Mirası reddeden mirasçılar öldüğünde, reddettikleri miras kendi mirasçılarına geçmez. Bu miras bu kişi için tamamen kaybedilmiş sayılmaktadır.
  • Hem yasal hem de atanmış olan mirasçıların tümü mirası reddettiğinde, resmi tavsiye yoluna gidilir.
  • Sadece yasal mirasçılar mirası reddederse, onların payı mirası reddetmemiş olan atanmış ya da diğer mirasçılara geçmektedir.
  • Sadece atanmış mirasçıların mirası reddetmesi durumunda, onların paylarından yasal mirsçılar yararlanır.

Ölen kişinin T.C ile mal varlığı sorgulama ve babamın mal varlığını nereden öğrenebilirim sorularını sizler için cevapladık. Merak ettiğiniz soruları yorum yaparak bizlere sorabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S)

Ölen Kişinin Borcunu Kim Öder?

Ölen kişinin bankadan çektiği kredi geri ödenir mi? Ölen kişinin borcu yasal mirasçılarına kalır. Yasal mirasçılar borcu ödemek istemiyorsa mal varlıklarından da vazgeçerek reddi miras yapması gerekir.

E-Devlet Miras Sorgulama Kayıt Bulunamadı Ne Demek?

E-Devlet miras sorgulaması yaptığınızda, veraset ilamı kaydı bulunamadı uyarısı sorgulama yaptığınız kişiye miras kalmadığı anlamına gelir.

Özge Biricik

Merhabalar, Ben Özge Biricik. Bu websitesinde editör olarak yararlı olacağını düşündüğüm finans, ekonomi ve paraya dair tüm alanlarla ilgili olarak uzmanlık alanlarımla ilgili bilgi ve derlemelerimi sizlerle paylaşacağım. Ayrıca para kazanma, para tasarrufu, taksitle alışveriş imkanları ve alışveriş deneyimlerimi yazıyorum.

Bir Yorum Yapılmış, Sende Yap!

  1. yedi yıl önce vefat eden annemin bankada parası olduğunu ve sağlığında tamamen harcamadığını tahmin ediyorum.oradaki parasını üç evladından sadece biri tek başına veya diğer kardeşiyle birlikte hepsini çeşitli yasal olmayan yollarla alır veya alırlar mı?üçüncü mirasçıya haber vermeksizin alırlar mı.ne gibi yollara başvurabilirler? Kaldı ise kalan ve kendime ait olanına nasıl alabilirim? Kısa zamanda bilgi vermenizi arzederim. saygılarımla.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir