Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur? Eve Haciz Gelir Mi?

Kredi borcu ödenmezse ne olur? Kredi borcumu ödeyemiyorum ne zaman haciz gelir? Çekilen kredi ödenmezse icra gelir mi? Özellikle zor ekonomik koşullardan geçilirken, pek çok kişi de kullandığı kredinin borcunu ödeyememektedir. Kredi kartı ya da bankalardan aldığı kredilerin borcunu ödeyemeyen kişiler için uygulanacak yöntemler, Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği tarafından belirleniyor. Kredi borcu ödenmezse, kullanıcıyı icraya kadar gidebilen bir süreç bekliyor. Kredi taksitini 1 gün, 10 gün veya 1 ay, 5 yıl geciktirmiş veya ödeyemeyen kişilerin nelerle karşılaşabileceğini paylaşacağız.

Bireysel kredi borcu ödenmezse ne olur? Kredi borcu 2 taksitten daha fazla gecikmiş ve ödenmemiş olması durumunda bankalar yasal takip süreçlerini işleme koyabiliyor. Banka kredi çeken kişinin borç ödenmediğinde sms, e-posta ve mobil bankacılık uygulamasından bildirim olarak müşterisini bilgilendiriyor. 1 ay ticari kredi ödenmezse veya 3 ay bireysel kredi ödenmezse farklı prosedürler uygulanabiliyor. Kredi ödemesinin 1 gün veya 1 ay gecikmesi arasında büyük fark bulunuyor. Örneğin 1 ay veya daha fazla süre ödenmemiş krediler takip sürecine girebilir. Kredi borcu ne kadar ödenmezse ne olur, kredi notu düşer mi, eve haciz gelir mi gibi tüm merak ettiklerinizi içeriğimizde bulabilirsiniz.

Kredi Ödemesi 1 Gün Gecikirse Ne Olur?

Kredi ödemesi 1 gün gecikirse ne olur, kredi notum düşer mi? Kredi ödemesi gecikmesi bazı durumlarda yaşanabilir. İlk taksit gecikmesinde kredi kullanılan bankaların birçoğu tarafından e-posta, sms ve mobil bankacılık uygulaması ile bildirim gönderilerek müşteri bilgilendirilir. Kredi ödeme gecikmesi birden fazla durumdan etkilendiği gibi kredi ödemesini unutmak veya nakit olmaması ödeme gecikmesine sebep olabiliyor. Ödeme geciktikten sonra sürecin nasıl işlediğini bilmeniz gerekiyor.

Kredi borcum 1 gün gecikirse sicilim bozulur mu? Kredi borcu taksitlerinin 1 gün gecikmeli şekilde ödeme ve son ödeme tarihleri arasında ödenmemesi sebebiyle banka tarafından bankacılık prosedürleri uygulanır ancak bu durumun tekrarlanması durumunda kredi sicil durumunuza etki eder. Bazı durumlarda gece saat 23:59’dan sonra EFT saatlerin sınırlaması durumunda kredi ödemesini geciktirmiş kişiler bulunuyor. Kredi ödemesi hafta sonuna denk gelirse kredi ödemesi başka banka hesabınızdan günün her saati yapabileceğiniz 7/24 EFT yapan bankaları kullanarak hafta sonu para gönderme, ödemelerinizi zamanında yapabilirsiniz.

Kredi Ödemesi 1 Gün Gecikirse Kredi Notum Düşer Mi?

Kredi taksidi geç ödenirse kredi notu düşer mi? Kredi notu belirlenirken veya güncellenirken birden çok faktöre göre değişir. Kredi notunda tüm bankalardaki hesaplarınız (vadeli, vadesiz, kmh) ve kredi kartlarınız değerlendirmeye tabii olur. Bankalar her ay ödeme durumları ile ilgili olarak Kredi Kayıt Bürosu’na bildirimde bulunur. Bu nedenle 1 gün gecikmeniz Findeks kredi risk raporunda kayıt altına alınır. Bu durum tekrarlanmadığı sürece sicilinizin tamamen bozulmasına veya kredi notunuzun 0’a düşmesine yol açmaz.

Kredi taksiti 1 ay ödenmezse ne olur? 1 gün geciken kredi ödemesi kredi notunuza etkisi daha önceki ödemelerinize göre değişebilir. Örneğin geciken krediyi 2 yıl aksatmadan ödeyip sadece 1 taksit geciktiren banka müşterileri bu durumdan en az şekilde etkilenir.

Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Bireysel kredi borcu ödenmezse ne olur? Kredi taksidi ne kadar gecikirse yasal takip süreci başlar merak ediliyor. Kredi ödemesi gecikmesi üst üste 2 taksit ödenmediğinde ayın sonunda banka tarafından ihbarname gönderiliyor ve kredi borcu kısmı ödenmişse kalan tutar hiç ödenmemişse toplam kredi taksidi ödenmesi isteniyor. Bu noktadan sonra ödeme yapmayan kişiler için yasal takip süreci başlatılıyor. 3 ay ödenmemiş kredi borcunun takibe düşmesi kaçınılmazdır. Eğer böyle bir durumla karşı karşıya kaldıysanız banka tarafından arandığınızda görüşme yapıp ödeme durumunu ne zaman yapacağınız belirtebilirsiniz.

Kredi borcunu ödeyemeyenler ne yapmalı? Unutulmaması gereken bankalar tarafından borç gecikmesinde kişiye özel hiçbir uygulamama yapılmamaktadır. Yasal takip süreçleri herkes için aynı şekildedir ve mazeret ile esnetilmez. Yasal takip süreçleri ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi ve konut kredisi için farklı şekilde ilerler. Eğer taşıt veya konut üzerine ipotekli bir krediniz varsa hukuki yaptırımlar malın banka tarafından alınmasıyla sonuçlanabilir.

YouTube video
Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Kredi Gecikme Faizi Nasıl Hesaplanır?

Kredi ödeme gecikme faizi hesaplama formülü ile kredi taksitlerinin son ödeme gününde yapılmaması durumunda gecikme cezası hesaplanabilir. Kredi borcunuzun geciken gün sayısı kadar ek ceza ödemesi yapmanız gerekir. Gecikme faizi oranı kredi faizine ek olarak %30’dur. Örneğin kredi faiz oranı %1 ise gecikme faiziniz %1,30 olarak hesaplanır. Bu oranlar ödenmesi geciken taksit tutarının anaparası üzerine eklenerek gecikme faizi belirlenir. Kredi gecikme faizi hesaplamasını şuradan yapabilirsiniz.

Kredi Borcu Ödenmezse Kefile Ne Olur?

Kredi çeken kişi borcunu ödemediğinde kefile ne olur? Bazı bankalar, kişilerin aldıkları kredinin yüksek meblağda olması ya da kredi almak isteyen kişilerin kredi notunun düşük olması sebebiyle bir ya da iki farklı kişinin kefil olarak gösterilmesini istemektedirler. Banka tarafından, krediyi kullan kişi asıl borçlu olarak görülürken, kefil olan kişi de ikinci borçlu olarak görülmektedir. Bankanın bu borcu tahsil edebilmek için esas teminatı ise ikinci borçlu yani kefildir.

Eğer asıl borçlu borcunu ödemezse ve bankanın bu kişiden tahsilat yapması mümkün görünmüyorsa, banka artık sadece kefili muhatap olarak görmeye başlar. Kefile, asıl borcunun borcu ödemediği ve borç sahibi olarak kendisinin görüldüğü bildirildikten sonra, kefilden ödeme yapması istenir. Eğer kefil ödeme yapmazsa banka 90 gün bekler ve kefili bankanın avukatları aracılığıyla icraya verir. Çoğunlukla borç 2-3 yıl içinde ödenmediğinde varlık şirketlerine devredilebiliyor. Ayrıca kredi borcu olan biri kefil olabilir mi buradan ulaşabilirsiniz.

Kredi notu sadece kişilerin üzerinde denetim sağlayan bir sistem değildir. Bu not aynı zamanda bir bankanın diğer bankalar arasındaki derecelendirmesini de etkilemektedir. Bu sebeple hiçbir banka kredi notunun düşmesini istemez. Kredi notunun etkilenmemesini isteyen bankalar, borçlu kişilere 90 gün gibi uzun bir süre, borçlarını ödeme hakkı tanımaktadır. Ödenmeyen kredi borcu silinir mi, zaman aşımı süresi ne kadar?

Kredi Borcu Ödenmezse Eve Haciz Gelir Mi?

Kredi borcumu ödeyemiyorum diyen kişilerin, bu borç bankadan çıkıp avukatlar aracılığıyla icraya verilmeden önce ödeme yapması her anlamda daha kolaydır. İcra işlemleri hem psikolojik olarak yıpratıcı hem de maddi olarak yük olan işlemlerdir. Sadece İstanbul’da borcunu ödemediği için icralık olan 1,5 milyon kişi bulunmaktadır.

Eğer kişiler bankaya olan borçlarını ödemezlerse, banka onları banka avukatlarına havale eder. Bu banka avukatları da bu kişiler hakkında yasal işlem başlatarak icra dosyası açtırırlar. İcra dosyası açıldığında, kişiye yine zaman verilir. Kişinin bu borcu bir hafta içerisinde ödemesi beklenmektedir. Eğer kişi yine borcunu ödeyemezse, bu kez ilgili icra memurları, borçlu kişilerin malları hakkında tutanak tutarak mal tespitinde bulunurlar.

Yapılan mal tespitinin ardından icra işlemi başlatılmaktadır. Ancak yapılan icra işleminde temel alınan husus, borçlu kişinin haciz işlemi sonunda iş ya da özel hayatında temel ihtiyaçlarını karşılamaya devam edebiliyor olmasıdır. Bu sebeple haczedilen mallar arasında kişinin temel yaşamsal malları yer alamaz. Haciz işleminin gerçekleştiriliyor olabilmesi için kişinin mal beyanında aynı maldan iki tane olması da gerekmektedir. Böylece yapılan haciz işleminde bu mallardan yalnızca birine el konulabilir.

Yetkili icra memuru tarafından tespiti yapılan e el konuşan bu mallar, haciz açık arttırmalarında ya da oturumlarında satılmaktadır. Bu malların haciz yoluyla satılması, borçluya borçlarını ödeme alıcıya ise tahsil etme imkânı vererek adaleti sağladığı için, toplumsal olarak düzenleyici bir etkiye de sahiptir.

Ödenmeyen Kredi Borçları İçin Banka ile Anlaşma Yapılır Mı?

Bankalar, borçlarını ödemeyen müşteriler hakkında yasal işlem başlatmadan önce, genellikle anlaşma yoluna gitmek isterler. Çok fazla icralık müşterisi bulunması ya da avukatları aracılığıyla devamlı icra takibi yapıyor olması, banka için de iyi bir izlenim olmamaktadır. Borçlarını ödeyemeyen müşterilere banka tarafından verilen süre dolduğunda bile, müşteri avukata verilmeden önce banka ile anlaşma sağlamak mümkündür. Ancak böyle bir durumda tüm inisiyatif ve karar verme yetkisi alacaklı olan bankaya geçerken, borç sahibi bankanın taleplerini karşılamak zorunda kalmaktadır. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmak istemeyen müşterilerin, borçları birikmeden önce bankayla anlaşma yoluna gitmeleri daha uygun olacaktır.

Kredi borcu ödeyemiyorum banka ile anlaşabilir miyim? Her bankanın kendi şartlarına göre düzenlediği ve müşterilerin kullanımına sunduğu yapılandırma olanağı mevcuttur. Bu olanak ile, borçlu kişinin borçlarının vadesi uzatılıp aylık ödenen miktar düşürülebilir ve uygulanan faiz arttırılabilir. Her durumda, borçlarını ödeyemeyen borçlu kişi için yapılandırma yapmak en iyi seçeneklerden biridir.

Farklı Bankalardan Kredi Kullanılarak Borç Kapanır Mı?

Borç kapatma kredisi ile borç kapatılır mı? Borçlu bulunduğu bankaya ödeme yapmakta sorun yaşayan ve icralı olmak istemeyen müşteriler, başka bankalardan alacakları “borç kapama” adı verilen krediler ile, tüm borçlarını aynı bankanın çatısı altında toplayabilir.

Borç kapama kredilerini kullanmak isteyen müşteriler için, sıfırdan kredi alma koşulları geçerlidir. Kredi başvurusunda bulunan kişinin kredi notuna ve gelir durumuna bakılarak, aldığı krediyi ödeyip ödeyemeyeceği anlaşılabilir. Kredi notu düşük olan ya da gelir tablosu ödeme potansiyeli yaratmayan kullanıcılar için kefil teminatı istenebilmektedir. Kefil teminatı kullanımı için yeni yasaya göre, artık kefilin evlilik akdiyle yasal olarak bağlı olduğu kişilerin de onayının alınması gerekmektedir.

Borç kapatma kredisi başvurusu kabul edilen kişi için süreç şöyle işlemektedir:

  • Borcu olan kişinin, diğer bankalara olan toplam borcu görüntülenerek, borç kapama kredisi kullanacağı banka tarafından bu miktar kadar bir kredi çıkarılır.
  • Bu kredi ile, kişinin borç kapama kredisi kullandığı banka tarafından diğer bankalara olan borç EFT ya da havale yolu ile aktarılır.
  • Kişinin diğer bankalara olan borcu kapandıktan sonra, borç kapama kredisi aldığı bankaya karşı olan ödeme sorumluluğu başlar.
  • Kişilerin borçlu oldukları bankalarla borçlarının ödendiğine dair iletişime geçmeleri gerekli olabilmektedir. Kişi bildirim yapmazsa, borç kapama kredisi kullandığı banka tarafından ödenen borçlar askıda kalabilir ve kişinin borçluluk durumundan doğan yasal zorunluluklar devam ettirilebilir.

Kredi Borcu Olan Kişilerin Maaşlarına Haciz Gelir Mi?

Kredi kullanan ve borcunu ödeyemeyen kişilerin borçları, banka tarafından başlatılan haciz yoluyla tahsil edilebilmekteydi. Eğer kişilerin mal tespitlerinin yapıldığı sırada, kişilerin malları borçlarını kapatmaya yetmezse ya da bu malların satışından elde edilen gelir az kalırsa, kişilerin maaşına da el koyulabilmektedir.

Ancak hiçbir zaman hiçbir banka ya da devlet kurumu, borçlu bir kişinin maaşının tamamına el koyamamaktadır. Borçlu kişilerin maaşlarından en fazla, maaşlarının yüzde 25’i kadar kesinti yapılabilmektedir. Bu sebeple, borçlu kişiler icralık olmadan önce, banka ile anlaşma yoluna giderek, borçlarının maaşlarından kesilmesini talep edebilirler. Böylece, haciz işlemi başlatılması sonucunda oluşacak hizmet ve dosya masraflarının oluşturacağı ek giderlerin de ödenmesine gerek kalmaz. Bankayla maaş anlaşması yapıldığında da banka borçlu kişinin maaşının en fazla yüzde 25’ini kullanabilir.

Borçlu Kişinin Ailesine Haciz Gider Mi?

Kredi borcu ödenmezse eve haciz gelir mi? Kredi borcumu ödeyemedim aileme haciz gelir mi? Borçlu kişinin sahip olduğu kredi borçlarını ödememesi durumunda yaşadığı yere haciz memurları gönderilerek haciz işlemi için mal tespiti yapılabilir. Ancak borçlu kişi ailesi ile birlikte yaşıyorsa, ailesinin evine gönderilen haciz memurları, kişiye ait olmayan hiçbir malı da haczedemez. Kişiye ait olsa bile koltuk, buzdolabı ya da çamaşır makinesi gibi mallara el koyulamayan haciz işleminde, kişinin ailesinin sahip olduğu mallar da bu işlemden muaf tutulur. 

Aynı şekilde kişilerin ev ya da araba gibi mallarına da el koyulamamaktadır. Her borç ilgilendirdiği malı etkilemektedir. Eğer kişi evini ya da arabasını ipotek ettirdiği bir borçtan dolayı haciz işlemine uğramadıysa, kişinin bu kredi borcu dışında kalan taşınmaz mallarına dokunulamamaktadır.

Bankadan Yüklü Kredi Çekip Ödememek Cezası Nedir?

Bankadan yüklü kredi çekip ödenmediğinde, kredi borcu ödenmediği için avukatlık olabilirsiniz. Krediyi ödemeyenler icralık olabilir ve banka borçları tahsil etmek için yasal işlemlere başlar. Daha sonra bazı bankalara olan borçlar avukata düşen kredi borcu olarak bilinen varlık şirketlerine transfer edilir. Yasal olarak adınıza olan değerli varlıkların icra yoluyla haczedilmesi gerçekleşir. Ayrıca banka kredi siciliniz bozulduğu için kredi çekmeniz, bankalarda mevduat bulundurmanız durumunda hesabınızda bloke olup borcunuzun tahsili gerçekleşebilir.

Bankalara borcum var ödeyemiyorum diyen kişiler kredi borcunu ödeyemeyenler ne yapabilir? İcralık olana borç kapatma kredisi veren bankalar içeriğimize göz atabilir.

Çekilmiş kredi borcu ödenmezse ne olur, ticari ve bireysel kredi borçlarında icra ne zaman gelir ve yasal takip süreci ne zaman işletilir sorularınızı yanıtlamaya çalıştık. Kısa süreli kredi taksit ödemesi 1 gün gecikirse ne olur sorusunu da daha önce cevapladık.

Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S)

Ödenmeyen Kredi Borcu Silinir Mi?

Ödenmemiş kredi borcu silinmesi zaman aşımı süresi ile birlikte mümkündür. İcra ve iflas hukukunda bulunan maddelere göre 20 yıl boyunca ödenmemiş banka borcu zaman aşımına uğrar.

Kredi Borcu Kaç Ay Ödenmezse İcra Gelir?

Kredi kartı ve kredi borcu 3 ay (90 gün) ödenmezse yasal takip süreci başlar.

Özge Biricik

Merhabalar, Ben Özge Biricik. Bu websitesinde editör olarak yararlı olacağını düşündüğüm finans, ekonomi ve paraya dair tüm alanlarla ilgili olarak uzmanlık alanlarımla ilgili bilgi ve derlemelerimi sizlerle paylaşacağım. Ayrıca para kazanma, para tasarrufu, taksitle alışveriş imkanları ve alışveriş deneyimlerimi yazıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir