Ticaret Odasından Kredi Nasıl Alınır? Nefes Kredisi Veren Bankalar

Ticaret odası kredi veriyor mu, ticaret odasından kredi nasıl alınır? Ticaret odasından kredi almak için TOBB ve KGF ile protokol imzalamış olan 10 bankadan herhangi birine başvuru yapılması gereklidir. Ticaret odasından kredi almak isteyen KOBİlerin TOBB’a bağlı oda ve borsa üyesi olmaları ve gerekli şartları karşılamaları beklenir. Son yılın kesinleşmiş cirosu 10.000.000 TL’nin altında olanlara nefes kredisi başvurusu yapma imkanı tanınır. Kredi limitleri KOBİlerin cirolarına göre belirlenir. Projeye dahil olan bankalar üzerinden TL cinsinden işletme kredisi kullandırılır.

Nefes kredi nedir nasıl alınır? Hangi bankalar nefes kredisi veriyor merak ediliyor. KOBİlerin başvurularını banka şubelerine iletmeleri gereklidir. Nefes kredileri geri ödemeli kredilerdir. KOBİler krediyi aldıktan 6 ay sonra aylık eşit taksitler ile geri ödeme yapabilirler. Nefes kredilerine yıllık olarak %17.50 oranında faiz uygulaması yapılır. TOBB kredisi KGF destekli esnafa faizsiz kredi desteği değildir. Ticaret odasından kredi nasıl alınır tüm detaylarıyla sizinle paylaşacağız.

Ticaret Odasından Kredi Nasıl Alınır?

Ticaret odası kredi veriyor mu? İTO, ATO nefes kredisi olarak da verilen TOBB kredisi nasıl alınır? Nefes kredisi ile hedeflenen, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin sermaye ihtiyaçlarını karşılayabilmelerini sağlamaktır. Kefalet için hazine fonunun kaynak olarak kullanıldığı nefes kredisi, KOBİlerin işletme sermaye ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanmalarının önüne geçmektir. KOBİlere düşük faizler ile verilen bir kredidir. Nefes kredisinin verilmesinin bir diğer amacı da Covid-19 salgınının ekonomik etkilerinin azaltılmasına yardımcı olmaktır. Gelecek vaat eden işletmelerin finansman erişimlerinin daha kolay olmasını sağlayan proje, Türkiye’nin büyümesi ve kalkınması açısından da stratejik bir desteğe sahiptir.

Ticaret Odası Kredi Desteğini Kaç KOBİ Alabilir?

Nefes kredisi başvurusu yapması beklenen KOBİler, tahminlere göre 2 ay içerisinde 70.000’i bulacaktır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği nefes kredisi için Denizbank ve Ziraat Bankası’na 500 milyon TL’lik mevduat aktarımı yapmıştır. Bu sayede KOBİlerin mevduatın 10 katı kadar yani 5 milyar TL kredi kullanmaları mümkün kılınmıştır. KOBİlerin faaliyet gösterdikleri şehirlere göre maksimum kullanabilecekleri kredi tutarları değişiklik gösterir. 50.000 TL, 100.000 TL ve 150.000 TL limitleri ile KOBİlere kredi verilir.

YouTube video
Ticaret Odası Nefes Kredisi Ne Zaman Verilecek?

Ticaret Odası Kredisi Kefalet Limiti ve Oranları Nelerdir?

Nefes kredisi kefalet limiti ve oranları ciroya göre değişiklik gösterir. %90 kefalet oranı ile nefes kredisi verilir. Cirosuna göre KOBİlerin yararlanabilecekleri kefalet ve kredi üst limitleri şu şekildedir:

  • 2020 senesi için 1 milyon TL’ye kadar ciro yapmış olan KOBİlerin kefalet üst limiti 45.000 TL, kredi üst limiti ise 50.000 TL’dir.
  • 2020 yılında 1 milyon TL’den 10 milyon TL’ye kadar ciroya ulaşmış KOBİler için kefalet üst limiti 180.000 TL ve kredi üst limiti 200.000 TL’dir.

Ticaret Odasından Kimler Kredi Alabilir?

Nefes kredisi alabilecekler, kesinleşmiş son mali yıl cirosu 10.000.000 TL’yi aşmayan gerçek ve tüzel kişi işletmeleridir. Ayrıca TOBB’a bağlı oda ve borsa üyesi olanlara verilen bir kredi paketidir. Ticaret destekli krediler her ilin kendi ticaret odası tarafından başvuruları alınabilir. İstanbul, İzmir, Ankara, Kocaeli gibi birçok ilimizde ticaret odası ve sanayi birlikleri bulunuyor.

Ticaret Odasından Kredi Almak İçin Başvuru Şartları Nelerdir?

Ticaret odası kredi şartları nedir? Yeni nefes kredisini kimler alabilir sorusu soruluyor. TOBB kredisinin detaylı başvuru şartlarını aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Nefes kredisi başvuru koşulları aşağıda belirtilmiştir:

  • Yıllık cirosu 10 milyon liranın altında olan KOBİlerin başvuru yapabilecekleri bir kredi paketidir.
  • 2020 senesindeki cirosu, 2019 yılındaki cirosuna göre %25 oranında azalmış olan KOBİler işletme sermayesi finansman imkanı için başvuru yapabilirler.
  • Nefes kredisi başvurusu yapabilmek için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı Ticaret Odası Üyeleri, Sanayi Odası Üyeleri, Ticaret ve Sanayi Odası Üyeleri, Deniz Ticaret Odası Üyeleri ve Ticaret Borsası Üyeleri arasında olmak gereklidir.

Ticaret Odasından Kimler Kredi Alamaz?

TOBB Nefes kredisi başvurusu yapamayacak olanlar, oda ve borsaların üyesi olsalar bile bu krediden yararlanamazlar. Başvuruları kabul edilmeyecek olanlar aşağıda sıralanmıştır:

  • Tarım Kredi Kooperatifleri
  • Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri
  • Yetkili Müesseseler
  • Kuyum ticareti ile iştigal edenler
  • Kıymetli maden aracı kuruluşları
  • Kıymetli maden ticareti ile iştigal eden diğer firmalar
  • Faktoring Şirketleri

Ticaret Odası Nefes Kredisi Ödeme Planı Nedir?

Ticaret odasından alınan kredinin vadesi ne kadardır? Yeni nefes kredisi vadesi toplamda 18 aydır. İlk 6 ay anapara ve faiz ödemesi alınmaz. Sonraki 12 ay ise eşit taksit ödemesi yapılır. Ticaret odasından kredi alacak KOBİlere hazine destekli KGF kefaletinden yararlanma hakkı tanınır. Alınacak nefes kredisinin yıllık faiz oranı ise %17.5’tur.

Ticaret Odasının Verdiği Kredi Ürünleri Nelerdir?

Ticaret odasından hangi krediler alınabilir? Ticaret odasından alınabilecek kredi çeşitleri aşağıda verilmiştir:

  • Nakit kredi: Aylık eşit taksit tutarı ile geri ödenecek olan kredi ürünlerini kapsar.
  • Gayrinakit kredi: Kurumsal kredi kartı, doğrudan borçlandırma sistemi, tedarik zinciri finansmanı, mal alımı teminat mektubu, garantili çek, nakit çekime kapalı kredili mevduat hesabı gayrinakit kredi kapsamındadır. Kurumsal kredi kartı ürünü KOBİ için nakit çekimine kapalı bir karttır. Bunun nedeni ise sadece işletme giderleri için kullanılmasının amaçlanmasıdır.

Nefes Kredisi Veren Bankalar Hangileridir?

Esnafa, kobilere nefes kredisi verilen özel bankalar da bulunuyor. Bu bankalara kredi başvurusu yaparak KGF hazine destekli fondan uygun faizli, vadeleri belirli ölçülerde ayarlanabilen krediye ihtiyacı olanlar başvurabilir. Ticaret odası kredisi veren bankalar listesine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Nefes kredisi alınabilecek bankalar aşağıda listelenmiştir:

  • Akbank
  • Denizbank
  • Garanti BBVA
  • Halkbank
  • İş Bankası
  • Vakıfbank
  • Vakıf Katılım Bankası
  • Yapı Kredi Bankası
  • Ziraat Bankası
  • Ziraat Katılım Bankası

Ticaret Odasından Kredi Alındığında Çıkan Ücret ve Komisyonlar Nelerdir?

Ticaret odasından kredi alacakların masrafları aşağıdaki gibidir:

  • KGF’nin verdiği kefaletten yararlanan KOBİler, kefalet tutarının %0.03’ü kadarını bankalar aracılığı ile komisyon olarak öderler. Yapılandırma yapılması halinde, bankalar aracılığı ile peşin olarak alınan komisyon oranı %1 olur.
  • Bankalar verdikleri nefes kredisi kapsamında bir defaya mahsus KOBİlerden azami %1 olacak şekilde komisyon tahsil ederler.
  • Hazine destekli KGF kefaleti kapsamında bankalardan alınacak olan nefes kredisi için üçüncü kişilere yaptırılacak ekspertiz ve sigorta gibi masrafların ödenmesi gereklidir.

Ticaret Odasından Kredi Başvuru Tarihleri Ne Zamandır?

Nefes kredisi başvuru zamanı, 1 Haziran 2021 tarihi ile beraber başlamıştır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Kredi Garanti Fonu’nun işbirliği ile gerçekleştirilen ve 10 bankanın da katılım sağladığı uygulamaya ciro kaybı yaşamış KOBİler 1 Haziran ve sonrasında başvuru yapabilirler.

Ticaret Odası Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Nefes kredisi başvurusu için gerekli şartları taşıyan ciro kaybı bulunan KOBİler, başvuru için 1 Haziran tarihi ile beraber üye oldukları oda ve borsalardan üyelik belgesi almalıdırlar. Üyelik belgesini almak için üye olunan oda ve borsalara fiziki olarak gidilmesine gerek yoktur. Online ortamda TOBB ya da oda ve borsa sistemlerinden e-belge olarak alınan üyelik belgeleri de kabul edilir. Ticaret odasından kredi projesi kapsamında kredi alınabilecek 10 bankadan herhangi birine üyelik belgesi ile beraber başvuru yapmaları gereklidir. Başvurular bankaların şubelerinden gerçekleştirilir.

Ticaret Odası Nefes Kredisi Kredi Süreci Nasıl İşler?

ATO, İTO Nefes kredisi başvuru sürecinin işleyişi göz önüne alındığında; TOBB’a bağlı oda ve borsalardan faaliyet belgesi alacak olan KOBİler, projeye dahil olan bankalara başvuru yaparlar. Hazine destekli Kredi Garanti Fonu da nefes kredisi başvurusu yapan KOBİlerin kredilerine kefil olur. Bakanlar Kurulu Kararı ile Hazine Müsteşarlığı’ndan alınmış 20 milyar TL’nin %22’sine denk gelen 4.25 milyar TL’si nefes kredisi projesine aktarılmıştır. Dolayısı ile bir önceki sene cirosunda düşüş yaşamış ve işletme sermayesi için finansman arayışında olan KOBİler KGF’nin kefalet desteği ile ticaret odasından kredi alabilirler. Nefes kredisi kaç günde çıkar? Portföy Garanti Sistemi ile beraber kefalet taleplerinin sonuçlanma süresi de maksimum 2 iş günüdür. Uygun faiz oranları ile verilen bir kredi olmasının yanı sıra 6 ay geri ödemesiz olması da KOBİler için avantaj yaratır.

Bu yazımızda ticaret odasından kredi nasıl alınır başvurusu, kimler alabilir, İTO ve ATO Nefes kredisi veren bankaları sizinle paylaştık. KGF destekli TOBB kredisi için merak ettiklerinizi yorum olarak yazabilirsiniz.

Özge Biricik

Merhabalar, Ben Özge Biricik. Bu websitesinde editör olarak yararlı olacağını düşündüğüm finans, ekonomi ve paraya dair tüm alanlarla ilgili olarak uzmanlık alanlarımla ilgili bilgi ve derlemelerimi sizlerle paylaşacağım. Ayrıca para kazanma, para tasarrufu, taksitle alışveriş imkanları ve alışveriş deneyimlerimi yazıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir